nişasta bazlı şeker araştırma önergesi


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


Ülkemizde "Nişasta Bazlı Şeker" (NBŞ) üretimi ve kullanımının kısa ve uzun vadede insan sağlığına etkilerinin araştırılması, NBŞ kotasının pancar üreticilerine ve şeker sektörüne yarattığı olumsuzlukların tespit edilmesi, üretici ve tüketicilerin bilgilendirilmesi amacıyla Anayasamızın 98 ve İçtüzüğün 104 ve 105. maddeleri gereğince bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve teklif ederiz.

1-Mehmet SERDAROĞLU
Kastamonu Milletvekili



GEREKÇE



Ülkemizde son yıllarda, mısır şurubundan üretilen nişasta bazlı şeker (NBŞ), şeker piyasamızdan, pancar üreticilerine, üretim kotalarından, insan sağlığına olan olumsuz etkilerine kadar birçok konuda tartışma konusu olmaktadır.

Nişasta bazlı şeker, çikolata, gazoz, hamur tatlıları, kekler, bisküviler ve benzer yiyeceklerde, hatta bal üretiminde bile kullanılmaktadır. NBŞ’nin, şişmanlık, diyabet ve özellikle pankreas kanserine yol açtığı yönünde bilimsel araştırmalar yapılmaktadır. Bazı Avrupa Birliği ülkelerinde, hastalıklara neden olduğu gerekçesiyle tehlikeli bulunan ve tamamen yasaklanan NBŞ üretimi ve kullanımının, ülkemizde yeniden değerlendirilmesi bir zorunluluk halini almıştır.

NBŞ üretim kotasının artırılması, tartışmaları büyütürken, sektörde pancar şekeri aleyhine dengelerin bozulduğu, pancar şekerinin pazar payının daraltıp, üretime darbe vurduğu ve NBŞ’nin insan sağlığına da olumsuz etkilerinin bilimsel raporlarla kanıtlandığı yönündeki şikâyetler, sektör temsilcileri tarafından sıklıkla dile getirilmektedir.

Ülkemizde 2007-2008 pazarlama yılı sonunda şeker stoku 119 bin ton iken, NBŞ kotası yüzde 35 oranında artırıldı. 2008-2009 pazarlama yılı sonunda şeker stoku 230 bin iken, NBŞ kotası yüzde 25 artırıldı. 2009-2010 pazarlama yılında ise pancar şekerinin 1 milyon tonundan fazlası henüz depolarda dururken ve pazarlama yılı sonunda 600-700 bin ton stokla kapatacağı tahmin edilirken NBŞ kotası yüzde 50 oranında artırıldı.

AB ülkelerinde NBŞ kotası ortalaması yüzde 2-3’tür. Fransa ve İngiltere’de NBŞ kotası yüzde sıfır, Almanya’da yüzde 1.92’dir. Türkiye’de ise, son Bakanlar Kurulu Kararı ile yasal oran yüzde 50 artırılarak yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarıldı. Yaklaşık 300 milyon nüfuslu AB ülkelerinde NBŞ kotası yüzde 2-3 oranında ve toplam NBŞ üretimi 300 bin ton civarında iken, 73 milyon nüfuslu ülkemizde bu rakam 2009-20010 yıllarında 540 bin ton civarında gerçekleşmiştir. Türkiye’de kişi başına 6-7 kilogram civarında NBŞ düşerken, AB ülkelerinde kişi başına düşen NBŞ miktarı 1.5 kilogram civarındadır. Yani ülkemizde ihtiyacın 5 katı üretim yapılmaktadır.

Ülkemizde NBŞ üretim kotasının artırılması, şeker pancarı üreticilerini olumsuz etkilemektedir. Son kararla, nişasta bazlı şekerlerde üretim kotasının yüzde 15’e çıkarılması, şeker pancarı üretiminde daralmaya neden olmaktadır. Pancar şekerine alternatif bir ürünün kotasının artırılması, tarım sektörünü ve pancar sanayinin desteklediği yan sektörleri de olumsuz etkilemektedir. İstihdama yansıyan olumsuzlukların yanı sıra, pancar şekeri üretiminin daralması, besi hammaddesi olan küspenin ve melasın kullanılamamasına da neden olmaktadır.


Açıklanan nedenlerle, ülkemizde "Nişasta Bazlı Şeker" (NBŞ) üretimi ve kullanımının kısa ve uzun vadede insan sağlığına etkilerinin araştırılması, NBŞ kotasının pancar üreticilerine ve şeker sektörüne yarattığı olumsuzlukların tespit edilmesi, üretici ve tüketicilerin bilgilendirilmesi amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması gerekmektedir.

 
  Mehmetserdaroglu.com.tr Her hakkkı saklıdır.